De L-Week in Antwerpen: panelgesprek LGBTQ+ en mentaal welzijn
Al schrijvend en onderzoekend zet Sacha Verheij zich in voor de mentale gezondheid van de LGBTQ+-gemeenschap. Dit doet zij niet zonder reden. De voorbije decennia werden de rechten en gelijke kansen voor LGBTQ+-mensen versterkt, toch lopen ze nog altijd een sterk verhoogd risico op een lager mentaal welbevinden dan de algemene bevolking.
Interview: Een gesprek over de (on)aanraakbaarheid van lichamen
De pandemie verplicht ons om anderhalve meter afstand van elkaar te houden. De anderhalvemetermaatschappij heeft de raakbaarheid tussen mensen drastisch aangetast. We spreken met schrijver Siska Baeck (1993), die gefascineerd was door de onmogelijkheid tot aanraking als gevolg van corona. In de tweede golf resulteerde deze fascinatie in het schrijven van haar eerste boek “(on)aanraakbaar“.
Hoe meer je praat, hoe meer de profielfoto te zien is: Himoon, nieuwe LGBTQ+ datingapp
“De app biedt de mogelijkheid om eerst een persoon te leren kennen, voordat je een potentieel oordeel velt over hun uiterlijk. In Himoon staat diepgang op de voorgrond: je swipet op basis van interesses en leert mensen diepgaand kennen. Naarmate het gesprek vordert, wordt de foto beetje bij beetje onthuld.”
“In de geest van Audre Lorde vragen de huidige ontwikkelingen rondom het seksualiteitsdebat om een krachtig respons, omdat “your silence will not protect you”. We moeten de stiltes doorbreken, zoals ik dat nu doe met dit stuk.”
“Heb je het nou nog steeds niet een plekje gegeven?” De vader van Sacha is al 9 jaar overleden, maar haar rouw kent geen tijd. De ene dag is de rouw meer aanwezig dan de andere dag, maar het is er altijd. – English version
“Op een liefdevolle manier kijken naar mezelf en luisteren naar wat mijn depressie me probeerde te vertellen, gaf me ademruimte.”
Bevroren kun je niet terugvechten: over hoe 70% bevriest bij seksueel misbruik
“Toen ik las dat 70 procent van de misbruikslachtoffers bevriest uit angst, vielen voor mij de puzzelstukjes op hun plaats. Ik kon niks anders dan bevriezen en het maar laten gebeuren. Dit maakt mij niet zwak, dit maakt mij menselijk.”
De impact van racisme op mentale gezondheid: “Emotioneel loodzwaar”
“Zoa is poep.” Zo werd de nicht van onze schrijfster Sacha verwelkomd in Nederland. Het was de inleiding van een leven vol racisme. Een gesprek over onder meer de impact van racisme op mentale gezondheid.
Sacha verloor haar vader en neef aan zelfdoding en schrijft hierover. Het woord ‘zelfdoding’ is bewust gekozen: “Ik vind zelfmoord een misselijkmakend woord.”
“Val jij op meisjes? Maar je ziet er helemaal niet lesbisch uit”
Je draagt een jurk, doet geen jongensdingen en hebt geen kort kapsel. Over de worsteling om niet te voldoen aan de stereotype-lesbienne en niet voldoen aan de norm.

About Me
Either write something worth reading or do something worth writing.
– Benjamin Franklin
Hi, my name is Sacha Celine Verheij and I am 25 years old. I intend on making this world a better place for everyone. Photography is not my only way of doing so. I write about marginalized groups, taboo subjects and whatever needs to be talked about.
For now everything is still in Dutch. I’ll write in English in order to expand my reader community, but mostly to touch upon more lives in this big world.
You can read some of my poetry here.